A. β-karoten 4. karotenoidy V. biorą udział w fotosyntezie
B. cholesterol 2. steroidy II. usztywnia błony komórkowe
C. kwas linolenowy 5. kwasy tłuszczowe I. składnik tłuszczów złożonych
D. lecytyna 1. fosfolipidy III. podstawowy składnik błon komórkowych
E. lanolina 3. woski IV. chronią przed nadmiernym parowaniem
| Rodzaj tłuszczu | Budowa | Funkcje | Przykład |
| Lipidy proste | estry alkoholi oraz wyższych kwasów tłuszczowych | energetyczna, termoizolacyjna, ochronna | wosk pszczeli |
| Lipidy złożone | w skład wchodzą alkohol, kwasy tłuszczowe oraz dodatkowe związki, np. kwas fosforowy (V) | wchodzą w skład błon komórkowych | lecytyna |
| Związki lipidopodobne | wspólnym elementem są cztery połączone ze sobą pierścienie, steroidy różnią się dołączanym do tego szkieletu grupami | cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych oraz jest prekursorem hormonów i kwasów żółciowych;Karotenoidy nadają barwę kwiatom i owocom | cholesterol |