Funkcje tłuszczy:
Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem pożywania człowieka. Lipidy są obecne w produktach zwierzęcych i roślinnych. Możemy podzielić je na lipidy proste, złożone i steroidy.
Rodzaj tłuszczu | Budowa | Funkcje | Przykład |
Lipidy proste | estry alkoholi oraz wyższych kwasów tłuszczowych | energetyczna, termoizolacyjna, ochronna | wosk pszczeli |
Lipidy złożone | w skład wchodzą alkohol, kwasy tłuszczowe oraz dodatkowe związki, np. kwas fosforowy (V) | wchodzą w skład błon komórkowych | lecytyna |
Związki lipidopodobne | wspólnym elementem są cztery połączone ze sobą pierścienie, steroidy różnią się dołączanym do tego szkieletu grupami | cholesterol wchodzi w skład błon komórkowych oraz jest prekursorem hormonów i kwasów żółciowych;Karotenoidy nadają barwę kwiatom i owocom | cholesterol |