Wykres A dotyczy aktywności białek w zależności od temperatury, ponieważ aktywność białka ma swoje optimum temperaturowe, w którym jest największa. Dla większości enzymów ludzkich optimum temperaturowe, przy którym szybkość reakcji jest największa, wynosi 37°C, a zakres mieści się w graniach 35-40°C. Powyżej 40°C dochodzi do denaturacji białek, czyli nieodwracalnego zniszczenia ich konformacji przestrzennej, a za tym idzie spadek lub utrata aktywności enzymatycznej.
Wykres B dotyczy stopnia denaturacji białek, ponieważ po osiągnięciu maksimum nie może dojść do jego spadku ze względu na nieodwracalność tego procesu.
Denaturację powodują różne czynniki jak: temperatura >40°C, promieniowanie UV, stężone kwasy i zasady, detergenty czy kationy metali ciężkich.
Struktura I-rzędowa: sekwencja aminokwasów w białku.
Struktura II-rzędowa: to łańcuchy polipeptydowe tworzące strukturę α-helisy lub β-harmonijki.
Struktura III-rzędowa: określa kształt białka, powstaje w wyniku przestrzennego pofałdowania łańcucha polipeptydowego, zniszczenie tej struktury w wyniku denaturacji powoduje utratę aktywności białka.
Struktura IV-rzędowa: powstaje w wyniku połączenia kilku podjednostek białka, które mają strukturę III-rzędową.