Prawidłowa kolejność etapów:
B. Połączenie aminokwasów w odpowiedniej kolejności w łańcuch polipeptydowy.
C. Zwijanie się fragmentów łańcucha polipeptydowego w powtarzalne struktury trójwymiarowe, np. helisy lub harmonijki.
D. Przestrzenne ułożenie całego łańcucha polipeptydowego wraz z łańcuchami bocznymi.
A. Połączenie ze sobą co najmniej dwóch łańcuchów polipeptydowych o ukształtowanej strukturze przestrzennej.
Sekwencja aminokwasów w białku, czyli struktura pierwszorzędowa, decyduje o strukturach wyższego rzędu, a zatem wpływa na pełnione przez białko funkcje i jego metabolizm. Zmiana nawet jednego aminokwasu na inny może zmienić ogólną strukturę białka, co spowoduje, że nie będzie ono pełniło swoich docelowych w danym miejscu organizmu funkcji. Struktura trzeciorzędowa i czwartorzędowa decydują o aktywności białka, która w wyniku denaturacji może zostać utracona. Denaturację powodują różne czynniki jak: temperatura >40°C, promieniowanie UV, stężone kwasy i zasady, detergenty czy kationy metali ciężkich.