Przebieg doświadczenia:
Do jednej probówki nalej wody (próba kontrolna), a w drugiej probówce umieć roztarte w moździerzu z tłuczkiem nasiona lnu (próba badawcza). Do obu probówek za pomocą zakraplacza dodaj kilka kropli odczynnika etanolowego roztworu Sudanu III.
Wyniki:
W pierwszej probówce brak zmiany zabarwienia.
W drugiej probówce nastąpiła zmiana zabarwienia na kolor ceglastopomarańczowy.
Wniosek:
Siemię lniane zawiera tłuszcze.
Wykorzystując różnorodne źródła informacji, udziel odpowiedzi na następujące kwestie:
Liczba jodowa określa ilość gramów jodu, jaka może przyłączyć się do nienasyconych kwasów tłuszczowych o wiązaniach podwójnych, obecnych w 100 g tłuszczu. Liczba jodowa umożliwia identyfikację tłuszczów, mierząc stopień ich nienasycenia.
Lipidogram krwi człowieka inaczej profil lipidowy jest badaniem laboratoryjnym wykonywanym z próbki krwi żylnej, pozwalającym ocenić poziom gospodarki lipidowej w organizmie. Obejmuje takie parametry jak: cholesterol całkowity, cholesterol HDL, cholesterol LDL, trójglicerydy.
Cholesterol LDL to lipoproteiny o małej gęstości. Jest nazywany „złym” cholesterolem, ponieważ przyczynia się do tworzenia blaszki miażdżycowej.
Cholesterol HDL to lipoproteiny o dużej gęstości. Jest nazywany „dobrym” cholesterolem, ponieważ wiążą cholesterol i transportują go do wątroby.
Trójglicerydy to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych, należą do tłuszczów prostych. Ich stężenie w surowicy krwi jest zależne od ilości spożywanych tłuszczów w pożywieniu oraz wewnętrznej syntezy i metabolizmu.
Wniosek jest potwierdzeniem lub zaprzeczeniem hipotezy.
Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem pożywania człowieka. Lipidy są obecne w produktach zwierzęcych i roślinnych. Możemy podzielić je na lipidy proste, złożone i steroidy.
Funkcje tłuszczów: