Opracowanie wyników:
Po dodaniu 25 ml wody do 10 g błonnika, jego struktura była zbyt sucha. Po dodaniu 50 ml wody do 10 g błonnika, jego struktura była zwięzła i prawidłowa, natomiast przy dodaniu 100 ml lub 150 ml wody grudka błonnika była zbyt mokra.
Błonnik nie rozpuścił się w wodzie.
Struktura błonnika:
błonnik + 25 ml wody – grudka błonnika sucha, nie zwarta
błonnik + 50 ml wody – grudka błonnika o zwięzłej strukturze
błonnik + 100 ml/150 ml wody – grudka błonnika mokra, kleista o strukturze żelu
Wniosek:
Błonnik pokarmowy może wiązać znaczne ilości wody.
Wykorzystując różne źródła informacji, wyjaśnij.
Struktura uwodnionego błonnika powoduje, że stolec staje się gładszy, ma mniej grudek, co stymuluje ruchy perystaltyczne jelit oraz ułatwia przesuwanie się i trawienie treści pokarmowej, dzięki czemu sprawniej usuwane są toksyny z naszego organizmu. Picie dużych ilości wody przez osoby stosujące dietę bogatą w błonnik powoduje, że błonnik pęcznieje w układzie pokarmowym, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości, co zmniejsza łaknienie.
Błonnik składa się z celulozy, hemicelulozy, lignin, pektyn, gum i śluzów.