Pozytywny:
· wykorzystywanie procesu fermentacji przeprowadzanego przez bakterie w przemyśle spożywczym np. serów, jogurtów, kefirów, kiszonek,
· wykorzystanie baterii do oczyszczania ścieków, gdzie rozkładają związki szkodliwe do mniej szkodliwych substancji.
Negatywny:
· powodują psucie się żywności np. poprzez zarażenie bakteriami z grupy Salmonella,
· powodują choroby u ludzi np. tężec, borelioza, angina.
Inne przykłady znajdziesz poniżej.
Pozytywne:
· produkcja antybiotyków, leków,
· produkcja witamin z grupy B oraz witaminy K,
· w kosmetologii wykorzystuje się jad kiełbasiany (toksynę produkowaną przez bakterie z rodzaju Clostridium, powodującą porażenie mięśni, a tym samym zanik zmarszczek);
· bakterie wchodzące w symbiozę z roślinami motylkowymi wiążą azot i tym samym mogą wzbogacać pola uprawne w azot.
Negatywne:
· wywołują choroby roślin i zwierząt, powodując straty w rolnictwie,
· toksyny wytwarzane przez bakterie mogą prowadzić do silnych zatruć. a nawet śmierci,
· bakterie saprofityczne mogą powodować butwienie i gnicie drewnianych konstrukcji,
· bakterie siarkowe mogą powodować niszczenie murów i zapraw – są to tak zwane chemoautotrofy, czyli organizmy, które w procesie podobnym do fotosyntezy, do syntezy związków organicznych wykorzystują proces utleniania siarki.