W przypadku organizmów jajorodnych bądź jajożyworodnych zarodek jest w pełni autonomiczny od organizmu samicy, przez co jedynym źródłem substancji odżywczych jest żółtko zawarte w jaju. Z tego względu w jajach tego typu organizmów ilość żółtka jest znacznie większa niż w przypadku organizmów żyworodnych, których zarodki pobierają niezbędne materiały energetyczne i odżywcze wprost od organizmu matki. Komórki jajowe organizmów żyworodnych zawierają znikome ilości żółtka bądź są całkowicie go pozbawione.
§ Ilość żółtka w jaju a typ rozrodu u zwierząt są ze sobą ściśle powiązane i mają swoje korzenie w różnych strategiach rozrodczych. Zmagazynowane w pęcherzyku żółciowym żółtko jest bogatym źródłem substancji odżywczych i energii, które są niezbędne dla rozwoju zarodka w początkowych stadiach rozwoju. Zarodek rozwijający się poza organizmem matki bądź w jego obrębie, lecz oddzielony osłonami jajowymi wymaga większych ilości substancji odżywczych do optymalnego rozwoju, ponieważ musi przetrwać i rozwijać się samodzielnie.
§ Przykładami zwierząt, których jaja charakteryzują się wysoką zawartością żółtka są ptaki, ryby i płazy.
§ Zarodek pobierający substancje odżywcze i energię bezpośrednio z organizmu samicy poprzez specjalne struktury (takie jak łożysko w przypadku łożyskowców) ma zapewnione optymalne warunki wzrostu i rozwoju na bieżąco. Nie potrzebuje więc osobnego magazynu składników odżywczych, ponieważ polega na dostarczanych mu zasobach przez organizm matki. Komórki jajowe ubogie w żółtko są charakterystyczne dla większości ssaków, w tym ludzi.