Białka: są składnikiem budulcowym, stanowią źródło energii, regulują pracę organizmu.
Cukry: stanowią źródło energii.
Tłuszcze: stanowią źródło energii, umożliwiają wchłanianie niektórych witamin.
Witaminy: regulują pracę organizmu, umożliwiają wchłanianie niektórych witamin.
Pokarm powinien dostarczać nam pięciu podstawowych elementów, obok wody: białek, tłuszczów, cukrów, witamin i soli mineralnych. Każde z nich pełni w organizmie inną funkcję.
Białka to głównie składniki budulcowe: to z nich zbudowane jest ludzkie ciało. Mogą stanowić źródło energii, jednak nie są one tak wydajne, jak cukry czy tłuszcze. Regulują procesy życiowe w organizmie człowieka.
Cukry (węglowodany) to główne źródło energii. Komórki naszego organizmu, aby funkcjonować, potrzebują „paliwa”, którym jest glukoza – czyli cukier.
Tłuszcze to najbardziej kaloryczne i wydajne źródło energii. Witaminy A, D, E i K to substancje rozpuszczalne w tłuszczach i wchłaniać mogą się najwydajniej właśnie w ich obecności. Dodatkowo nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Witaminy regulują pracę organizmu. Nie potrzebujesz ich wiele, jednak są one kluczowe w procesach zachodzących w ciele człowieka. Warto pamiętać o tym, że należy je spożywać głównie w warzywach i owocach: suplementacja powinna mieć miejsce jedynie w przypadkach niedoboru i nie zastępować zbilansowanej diety.
Aby dietę można było nazwać zdrową, pomiędzy tymi składnikami powinny zostać zachowane odpowiednie proporcje: białka: 15-20% energii, tłuszcze: 20-30%, węglowodany: 45-60% dostarczanej energii.