Białka posiadają wiele różnorodnych funkcji. Są elementem budulcowym dla organizmu, pozwalają na ruch komórek, stanowią czynnik przyspieszający przebieg niektórych reakcji chemicznych, chronią organizm przed patogenami, komunikują komórki między sobą, a także pozwalają na odbieranie bodźców spoza organizmu. Mogą być także źródłem energii.
Tłuszcze nazywamy związkami wysokoenergetycznymi, ponieważ dostarczają do organizmu znacznie więcej energii niż białka czy węglowodany. Stanowią także materiał budulcowy oraz zapasowy.
Węglowodany są przede wszystkim źródłem energii. Organizm potrafi przechowywać niewielki zapas cukrów, jednak nie jest to materiał zapasowy taki jak tłuszcze.
Wszystkie składniki pokarmowe są niezwykle ważne dla organizmu i żadnego z nich nie powinniśmy eliminować z diety. Najważniejsza jest równowaga – dieta każdego z nas powinna zawierać odpowiednie ilości białek, węglowodanów oraz tłuszczy.