Musisz przygotować podane w opisie przybory i substancje: jodynę, zakraplacz, łyżkę, talerzyki.
Musisz przygotować podane w zadaniu produkty spożywcze – możesz przygotować także inne produkty, według własnego pomysłu, w których chciałbyś sprawdzić, czy zawierają skrobię.
Próby badawcze: talerzyki z położonymi na nich produktami spożywczymi (na każdym talerzyku tylko 1 produkt spożywczy, np. tylko banan, a nie banan i jajko).
Próba kontrolna: przygotowana według podanego przepisu zawiesina skrobi ziemniaczanej na talerzyku.
Doświadczenie przeprowadzamy nakładając zakraplaczem jodynę na przygotowane na talerzykach próby i obserwując zachodzące zmiany lub ich brak.
Wyniki: kontakt ze skrobią zmienia barwę jodyny z brązowej na ciemnogranatową.
Wnioski:
Ugotowane jajko zawiera głównie białko oraz tłuszcz, kontakt z nimi nie zmienia barwy jodyny z brązowej na ciemnogranatową.