– korzenie: utrzymują roślinę w podłożu oraz pobierają wodę i sole mineralne.
– łodygi: przewodzą wodę wraz z solami mineralnymi oraz utrzymują liście, kwiaty i owoce.
– liście: biorą udział w procesie fotosyntezy oraz transpiracji, czyli parowania wody z rośliny.
– kwiaty: biorą udział w rozmnażaniu płciowym.
Rośliny, które nie należą do okrytonasiennych, nie wykształcają wszystkich organów. Mchy posiadają chwytniki, łodyżki i listki. Paprociowe są zbudowane z korzeni, łodyg i liści. Natomiast nagonasienne mają wszystkie organy oprócz owoców.
Do modyfikacji korzenia należą:
– Korzenie spichrzowe magazynują substancje odżywcze np. u marchwi
– Korzenie czepne przytwierdzają roślinę do podłoża np. u bluszczu
– Korzenie podporowe stabilizują roślinę np. u kukurydzy
– Korzenie oddechowe służą do pobierania tlenu u roślin rosnących na terenach bagiennych np. u cypryśnika.
Do modyfikacji łodygi należą:
– Kłącza magazynują substancje odżywcze oraz odgrywają rolę przetrwalnikową rośliny, mogą rozmnażać się wegetatywnie.
– Ciernie to sztywne i zdrewniałe odgałęzienia boczne łodyg pełniące funkcję ochronną przed roślinożercami. Występują np. u śliwy tarniny.
– Wąsy czepne umożliwiają owijanie się wokół podpory np. u winorośli.
– Bulwy pełnią funkcje spichrzowe, przetrwalnikowe oraz biorą udział w rozmnażaniu wegetatywnym.
– Rozłogi przede wszystkim biorą udział w rozmnażaniu wegetatywnym.
Do modyfikacji liści należą:
– Liście pułapkowe są sposobem pobierania pokarmu – drobnych zwierząt przez rośliny mięsożerne, np. u muchołówki.
– Ciernie występują u roślin rosnących w bardzo ciepłym klimacie np. u kaktusa, dzięki nim zmniejsza się powierzchnia parowania wody z rośliny oraz pełnią funkcję ochronną przed roślinożercami.
– Liście czepne przekształcone w wąsy umożliwiają roślinie owijanie się wokół podpory np. u grochu czy wyki.
– Liście spichrzowe gromadzą substancje odżywcze np. u kapusty.