Enzymy zawarte w detergentach odpowiadają głównie za rozkład tłuszczy oraz innych substancji, których człowiek chce się pozbyć z różnych powierzchni. Na przykład lipaza w organizmie człowieka odpowiada za rozkład tłuszczów do kwasów tłuszczowych oraz glicerolu, zaś ta obecna w proszku do prania, katalizuje ten sam proces, co ułatwia usunięcie tłuszczu z ubrań.
W dostępnych źródłach znajdź informacje, jakie enzymy znajdziemy w detergentach, np. proteaza, lipoliza, amylaza oraz w jaki sposób ich działanie jest podobne do działania enzymów trawiennych.
Enzymy dzielą się na:
1. proteazy – rozkładają białka, stosuje się je więc do czyszczenia plam z krwi, trawy czy jajek.
2. lipazy – rozkładają tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe, pomogą nam więc z plamami po oleju czy tłuszczu.
3. amylazy – rozkładają skrobię na cukry proste, wykorzystamy ją do plam po ziemniakach czy makaronach.
4. celulazy – rozkłada celulozę (główny składnik roślinnej tkanki komórkowej), a więc usuwa plamy po roślinach (np. trawie, liściach).
5. laktaza – rozkłada laktozę, czyli cukier w mleku. Bywa używana w produktach dla osób z nietolerancją laktozy oraz kosmetykach do pielęgnacji skóry wrażliwej.
Enzymy trawienne odpowiadają za rozkład złożonych związków do prostych, co w przypadku ich obecności w detergentach będzie ułatwiać usuwanie np. tłuszczu z ubrań.