Problem badawczy:
Czy aktywność amylazy ślinowej jest zależna od temperatury?
Hipoteza:
Aktywność amylazy ślinowej spada w obecności wysokiej temperatury.
Przebieg doświadczenia:
Przygotuj 2 probówki, następnie dodaj do niej skrobię oraz krople płynu Lugola;
Dodaj amylazę ślinową do obu probówek, z czego jedną ogrzewaj palnikiem;
Zanotuj obserwacje.
Obserwacje:
W probówce numer 1. niebieskofioletowa barwa znikła, zaś w probówce 2 nie widać zmian.
Wnioski:
Wysoka temperatura powoduje spadek aktywności amylazy ślinowej.
Należy opisać doświadczenie, zachowując wszystkie potrzebne elementy, tj. problem badawczy, hipoteza, obserwacje, wnioski. Tworzymy próbę badawczą (z ogrzewaniem) i kontrolną (w której nic nie zmieniamy). Aktywność enzymów spada wraz ze wzrostem temperatury, dlatego amylaza ślinowa, która odpowiada za rozkład skrobi, będzie działać w probówce nieogrzewanej, zaś w ogrzewanej nie będzie widoczny efekt jej działania.