U zwierząt można zauważyć wspólną cechę, jaką jest cudzożywność. Ze względu na to można podzielić je na parę grup:
- roślinożercy – odżywiają się pokarmem roślinnym,
- drapieżnicy – zjadają upolowane przez nich inne zwierzęta,
- padlinożercy – zjadają szczątki martwych zwierząt,
- pasożyty – czerpią pokarm z innego żywiciela, szkodząc mu,
- wszystkożercy – odżywiają się zarówno pokarmem zwierzęcym, jak i roślinnym.
- saprofity – odżywiają się martwą materią organiczną.
Przykładem roślinożercy jest jeleń, do drapieżników zaliczymy wilka i tygrysa, wszystkożercy to np. dzik i niedźwiedź, hiena jest przykładem padlinożercy, pasożytem jest tasiemiec, a dżdżownica będzie przykładem saprofitu.
Padlinożerców, drapieżników i pasożyty można określić wspólnym mianem mięsożerców (zoofagów), które żywią się żywymi albo martwymi tkankami zwierzęcymi.