Saletra chilijska – azotan sodu, saletra sodowa – związek z grupy azotanów. Spotykany pod postacią bezbarwnych, bezwonnych kryształów albo proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pochłania wilgoć z powietrza, dlatego szczelnie się ją zamyka. Stosuje się ją do hamowania rozwoju bakterii jadu kiełbasianego, zapobiega psuciu się żywności, używa się jej do produkcji farb, klei, lakierów, materiałów wybuchowych.
Saletra indyjska – saletra potasowa, azotan potasu – związek z grupy azotanów. Spotykany pod postacią bezbarwnych albo białych kryształów. Stosuje się ją w produkcji mieszanek nawozowych, jako konserwant mięsa, w ogrodnictwie, w przemyśle spożywczym.
Saletry to grupa minerałów ziemskich, które zawierają azotany, zwykle sodu, potasu, wapnia lub amonu. Są ważnymi związkami chemicznymi, które wykorzystuje się w przemyśle chemicznym i rolnictwie jako składniki nawozów sztucznych. Również wykorzystywane w produkcji materiałów wybuchowych, prochów, barwników, leków i innych produktów chemicznych.