Wykorzystanie wywaru z czerwonej kapusty pozwoli na odróżnienie alkoholu etylowego od kwasu octowego. Roztwór etanolu ma odczyn obojętny, natomiast roztwór kwasu octowego ma odczyn oczywiście kwasowy. W takim razie wywar z czerwonej kapusty jako wskaźnik kwasowo-zasadowy w roztworze etanolu przyjmie barwę fioletowo-niebieską natomiast w kwasie octowym przyjmie barwę czerwoną.
Wywar z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem kwasowo-zasadowym. W kwasach przyjmuje barwę czerwoną, w środowisku obojętnym barwę żółtą, natomiast w środowisku zasadowym przyjmuje zabarwienie zielone. Roztwór etanolu C2H5OH ma odczyn obojętny – w nim wywar z czerwonej kapusty przyjmie barwę fioletowo-niebieską. Natomiast w roztworze kwasu octowego CH3COOH w wyniku jego dysocjacji pod wpływem wody uwalniają się jony wodorowe H+, co sprawia, że odczyn roztworu jest kwasowy. Wywar z czerwonej kapusty przyjmie tutaj barwę czerwoną. W takim razie pozwoli on na odróżnienie etanolu od kwasu octowego.