Woda + sól
· Sól dobrze rozpuszcza się w wodzie → tworzy roztwór jednorodny.
· Rozdzielanie: krystalizacja (odparowanie wody – sól zostaje jako osad) lub destylacja (odzyskanie wody przez odparowanie i skroplenie)
Woda + piasek
· Piasek nie rozpuszcza się w wodzie → tworzy mieszaninę niejednorodną.
· Rozdzielanie: sączenie (filtracja) – piasek zostaje na sączku, woda przesiąka lub dekantacja – ostrożne zlanie wody znad osiadłego piasku
Woda + alkohol etylowy
· Alkohol i woda tworzą mieszaninę jednorodną – oba składniki są lotne i mieszają się ze sobą.
· Rozdzielanie: destylacja prosta lub frakcyjna – wykorzystuje się różnicę temperatur wrzenia (etanol: 78 °C, woda: 100 °C)
Woda + olej
· Olej nie rozpuszcza się w wodzie i unosi się na jej powierzchni (różna gęstość).
· Mieszanina niejednorodna.
· Rozdzielanie: za pomocą sączka rozdzielającego (rozdzielacza) – można oddzielić warstwy cieczy o różnych gęstościach