1.Rozpuszczenie soli w wodzie
Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie soli kuchennej w wodzie. Należy dodać wodę do mieszaniny i dokładnie wymieszać, aby sól (NaCl) rozpuściła się w wodzie. Piasek nie rozpuszcza się w wodzie, więc pozostanie on jako stały składnik.
2.Filtracja
Następnie mieszaninę należy przefiltrować, aby oddzielić piasek od rozpuszczonej soli w wodzie. Do tego celu używa się filtra papierowego, który zatrzyma cząstki piasku, przepuszczając jedynie roztwór wody z solą.
3.Odparowanie wody
Po oddzieleniu piasku, roztwór wody i soli należy poddać odparowaniu, aby odzyskać sól. W tym celu można podgrzać roztwór wody w naczyniu, pozwalając wodzie odparować. Po odparowaniu woda zniknie, a pozostanie tylko sól kuchennej w postaci stałej.
4.Zbieranie soli
Po całkowitym odparowaniu wody, na dnie naczynia pozostanie sól, którą można zebrać.