Rozkład glukozy pod wpływem wysokiej temperatury:
C6H12O6 → 6 C + 6 H2O
Odczytujemy masy molowe węgla, wodoru i tlenu z układu okresowego pierwiastków chemicznych:
MC = 12 g/mol
MH = 1 g/mol
MO = 16 g/mol
Następnie obliczamy masy molowe glukozy oraz wody:
MC6H12O6 = 6 · MC + 12 · MH + 6 · MO = 6 · 12 + 12 · 1 + 6 · 16 = 72 + 12 + 96 = 180 [g/mol]
MH2O = 2 · MH + MO = 2 · 1 + 16 = 2 + 16 = 18 [g/mol]
Z równania reakcji wynika, że z 1 mola glukozy o masie 180 g powstaje 6 moli wody o masie 18 g, wyliczamy ile wody powstanie z 10 g glukozy:
180 g glukozy – 6 · 18 g wody
10 g glukozy – x g wody
x =
=
= 6 [g]
Odpowiedź: Z rozkładu 10 g cukru prostego glukozy C6H12O6 można uzyskać 6 g wody.