Celuloza jest biopolimerem glukozy, w którym reszty glukozy w formie β-glukopiranozy są powiązane ze sobą wiązaniami β-1,4-glikozydowymi.
Cząsteczki amylozy mają postać krótkich, nierozgałęzionych łańcuchów, zbudowanych z α-glukopiranozy powiązanych ze sobą wiązaniami α-1,4-glikozydowymi.
W anomerze alfa grupa hydroksylowa powstała w wyniku zamknięcia pierścienia znajduje się po przeciwnej stronie pierścienia niż grupa CH2OH w projekcji Hawortha. W anomerze beta obie grupy znajdują się po tej samej stronie pierścienia.
Celuloza jest białym ciałem stałym, nierozpuszczalnym w wodzie. Jest budulcem włókien roślinnych, tj. wata, nici i tkaniny bawełniane. Ulega hydrolizie pod wpływem wodnych roztworów kwasów mineralnych. W wyniku tej reakcji ostatecznie powstaje glukoza.
Amyloza to organiczny związek chemiczny, jeden ze składników skrobi.