C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6
Masa maltozy = 342 g/mol
Masa glukozy = 180 g/mol
Przy wydajności procesu 100% z 342 g maltozy powstaje 360 g glukozy.
360 g glukozy – 100%
x – 80%
x = 80 ∙ 360 : 100 = 288 [g glukozy]
342 g maltozy – 288 g glukozy
y – 5 g glukozy
y = 5 ∙ 342 : 288 = 5,94 g maltozy
Odpowiedź: Hydrolizie należy poddać 5,94 g maltozy.
W pierwszym kroku zapisz równanie zachodzącej reakcji. Policz masy molowe maltozy i glukozy, by znać wartości stechiometryczne – z jednego mola substratu otrzymujemy dwa mole produktu. Wartości mas poszczególnych atomów znajdziesz w tablicy pierwiastków chemicznych. Znając masy produktów i substratów przy wydajności 100%, oblicz ilość produktu przy wydajności 80%. Następnie ułóż proporcję, w której porównasz stechiometryczną masę glukozy w mniejszej wydajności do oczekiwanej masy glukozy (5 g).