Związki organiczne to związki chemiczne zawierające węgiel, najczęściej połączony z wodorem, a często także z tlenem, azotem, siarką, fosforem i innymi pierwiastkami.
W porównaniu ze związkami nieorganicznymi wykazują szereg charakterystycznych cech. Przede wszystkim mają większą różnorodność i złożoność budowy, często tworząc długie łańcuchy węglowe lub pierścienie.
Wiele związków organicznych wykazuje izomerię, czyli możliwość istnienia różnych związków o tym samym składzie chemicznym, ale różnej budowie.
Związki organiczne mają zwykle niższą temperaturę topnienia i wrzenia w porównaniu z większością soli i metali, są często nierozpuszczalne w wodzie, a rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych oraz wykazują typowe reakcje charakterystyczne dla grup funkcyjnych, np. utlenianie, estryfikację czy addycję do wiązań podwójnych.
Ponadto związki organiczne są głównym składnikiem organizmów żywych i odgrywają kluczową rolę w procesach biologicznych.