Typowe rośliny dla strefy klimatycznej Polski to zboża tj. pszenica i żyto, owoce miękkie, buraki cukrowe i ziemniaki. Wszystkie te uprawy wymagają konkretnych warunków glebowych i klimatycznych. Pszenica to jedno z najbardziej wymagających zbóż, które uprawia się głównie na Nizinie Śląskiej, Kotlinie Kłodzkiej i na południu Wyżyny Lubelskiej. Jeśli chodzi o żyto, to jest ono mniej wymagające klimatycznie i glebowo, w związku z czym rośnie praktycznie w każdym zakątku Polski. Ziemniaki to głównie południe Polski i jej środkowa część. Buraki cukrowe uprawia się w Wielkopolsce oraz w województwie pomorskim i na Wyżynie Lubelskiej, ze względu na charakterystyczne wymagania glebowe. Owoce miękkie uprawia się głównie na wschodzie oraz tam, gdzie występują żyzne gleby.
Rolnictwo to sektor gospodarki zajmujący się uprawą roślin oraz hodowlą zwierząt. Wydajność gospodarki rolnej często ocenia się na podstawie ilości plonów i zbiorów. Pełni ono ponadto istotne funkcje: ekonomiczną, społeczną i przestrzenną.
Gleba jako najbardziej zewnętrzna warstwa skorupy ziemskiej ma dla człowieka ogromne znaczenie. Między innymi to jej budowa, skład i jakość może warunkować życie człowieka i innych istot żywych. Rodzaj gleby wpływa bez wątpienia na obieg materii w przyrodzie – następuje w niej przecież rozkład materii czy wzrost roślin. Tam też gromadzona jest woda niezbędna do życia na Ziemi. Ta warstwa skorupy naszej planety stanowi również schronienie i dom dla wielu istot.