Opracowanie wyników:
Część I
roztwór skrobi – płyn Lugola zmienił barwę na granatową
roztwór glukozy – brak obserwowanych zmian
woda – brak obserwowanych zmian
Część II
makaron – płyn Lugola zmienił barwę na granatową
chleb – płyn Lugola zmienił barwę na granatową
ryż – płyn Lugola zmienił barwę na granatową
ser żółty – brak obserwowanych zmian
mleko – brak obserwowanych zmian
cukier – brak obserwowanych zmian
Wnioski: Nie wszystkie produkty spożywcze zawierają skrobię.
Poszukaj, dowiedz się i wyjaśnij: Cukrów innych niż skrobia nie da się wykryć za pomocą reakcji z płynem Lugola, ponieważ mają inną budowę. Jod wnika w helikalną budowę amylozy, co daje niebieskie / granatowe zabarwienie.
Skrobia występuje w dwóch postaciach: amylozy i amylopektyny.