Opracowanie wyników:
Struktura błonnika:
Błonnik + 25 ml wody – grudka błonnika sucha, nie zwarta
Błonnik + 50 ml wody – grudka błonnika o zwięzłej strukturze
Błonnik + 100 ml / 150 ml wody – grudka błonnika mokra, kleista o strukturze żelu
Wniosek:
Błonnik pokarmowy może wiązać znaczne ilości wody.
Poszukaj, dowiedz się i wyjaśnij:
Struktura uwodnionego błonnika powoduje, że stolec staje się gładszy, ma mniej grudek, co stymuluje ruchy perystaltyczne jelit oraz ułatwia przesuwanie się i trawienie treści pokarmowej, dzięki czemu sprawniej usuwane są toksyny z naszego organizmu. Picie dużych ilości wody przez osoby stosujące dietę bogatą w błonnik powoduje, że błonnik pęcznieje w układzie pokarmowym, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości, co zmniejsza łaknienie.
Błonnik składa się z celulozy, hemicelulozy, lignin, pektyn, gum i śluzów.