Wzrost temperatury powoduje zwiększenie uwalniania tlenu z hemoglobiny. Również wzrost pH (zmniejszenie kwasowości) oraz wzrost ciśnienia parcjalnego dwutlenku węgla prowadzą do ułatwienia uwalniania tlenu z oksyhemoglobiny.
Temperatura, pH i ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla wpływają na strukturę hemoglobiny, co z kolei ma konsekwencje dla jej zdolności do wiązania i uwalniania tlenu. Podwyższona temperatura sprzyja aktywności metabolicznej i zapotrzebowaniu tkanek na tlen, dlatego wzrost temperatury prowadzi do większego uwalniania tlenu z oksyhemoglobiny. Wyższe pH powoduje zmiany w strukturze hemoglobiny, co sprzyja jej rozluźnieniu i ułatwia oddzielanie się cząsteczek tlenu. Wzrost ciśnienia parcjalnego dwutlenku węgla, który jest produktem ubocznym metabolizmu komórkowego, powoduje zmniejszenie powinowactwa hemoglobiny do tlenu, co sprzyja uwalnianiu tlenu w tkankach.