1. Woda pitna jest tym zdrowsza, im wyższy jest jej stopień mineralizacji. → prawda (P)
2. Obecność kationów wapnia i anionów siarczanowych(VI) w wodzie powoduje, że wykazuje ona twardość nieprzemijającą. → prawda (P)
3. Słodzenie kwaśnego soku powoduje wzrost jego pH. → fałsz (F)
Zdanie pierwsze jest prawdziwe. Wody dzielimy ze względu na zawartość składników mineralnych na nisko- i wysokozmineralizowane. Picie wody o wysokim stopniu mineralizacji pozwala lepiej nawodnić organizm i dostarcza mu składników dobrze przyswajalnych, ważnych dla prawidłowej gospodarki.
Twardość przemijająca wody to inaczej twardość węglanowa. Spowodowana jest przez wodorowęglany, które przy ogrzewaniu rozkładają się do związków tworzących kamień kotłowy. Stąd twardość przemijającą można zniwelować przez gotowanie. Aniony odpowiedzialne za twardość węglanową to między innymi HCO3- i CO32-. Twardość nieprzemijająca wody to taka spowodowana przez aniony takie jak chlorki, siarczany czy azotany oraz kationy wapnia i magnezu. Nie zniwelujemy jej przez gotowanie.
Słodzenie kwaśnego soku nie zmieni pH. Cukry nie dysocjują, a co za tym idzie, nie mają zdolności do zmiany pH. Oczywiście jest to założenie dla sytuacji, w której w napoju nie ma bakterii zdolnych do rozkładania cukrów. W przeciwnym wypadku bakterie mogą rozkładać cukry do kwasów zdolnych do obniżania pH.