| Struktura | ||||
| pierwszo-rzędowa | drugo-rzędowa | trzecio-rzędowa | czwarto-rzędowa | |
| Skręcenie fragmentów łańcucha polipeptydowego w helisę alfa. | - | + | - | - |
| Sekwencja 141 aminokwasów w podjednostce alfa. | + | - | - | - |
| Globularny kształt podjednostek alfa i beta. | - | - | + | - |
| Połączenie dwóch podjednostek alfa i dwóch podjednostek beta w cząsteczkę hemoglobiny. | - | - | - | + |
| Umiejscowienie reszt aminokwasowych o charakterze hydrofilowym na powierzchni cząsteczki. | - | - | + | - |
Pierwszorzędowa struktura białek to kolejność reszt aminokwasów w cząsteczce białka.
Drugorzędowa struktura białek powstaje na skutek tworzenia się wiązań wodorowych między grypą amidową N-H a grupą karbonylową C=O.
Trzeciorzędowa struktura białka to ostateczny kształt przestrzenny cząsteczki białka. Powstaje w wyniku wzajemnych oddziaływań: mostków disiarczkowych, mostków solnych, wiązań wodorowych i oddziaływań hydrofobowych.
Czwartorzędowa struktura białek polega na łączeniu się mniejszych podjednostek białkowych w większe agregaty. Przykładem jest hemoglobina.