W pierwszym zwyczaju staroświeckim na początku panowania Augusta III jeszcze trwającym nie było zbyt wykwintnych potraw. Rosół, barszcz, sztuka mięsa, bigos z kapustą, z różnego mięsiwa kawalcami, kiełbasą i słoniną, drobno pokrajanemi i kapustą kwaśną pomieszanemi i nazywano to bigosem hultajskim; dalej gęś gotowana ze śmietaną i grzybkami suszonemi, w kostkę drobno pokrajanemi, kaszą perłową zasypana. Gęś czarna, którą u pomniejszych panów za poprawiano tak; kucharz upalił wiecheć słomy na węgiel., w niedostatku czystéj, z bota czasem naprędce wyjętéj, przydał do tego łyżkę lub więcéj miodu praśnego, przylał podług potrzeby jakiego octu mocnego, zmieszał z ową słomą spaloną, zasypał pieprzem i imbierem, a zatem stała się gęś czarna, potrawa bardzo wzięta owych czasów i podczas największych bankietów używana.
W czasie panowania Augusta III w zwyczaju staroświeckim nie było podawanie zbyt wykwintnych potraw. Rosół, barszcz, kawałek mięsa, bigos z kapustą, bigos z drobnymi kawałkami różnego rodzaju mięsa, kiełbasą i słoniną, połączony z kwaśną kapustą nazywany bigosem hultajskim. Kolejną potrawą była gęś gotowana ze śmietaną i suszonymi grzybkami posiekanymi w drobną kostkę, zasypanymi kaszą perłową. Gęś czarna, którą u mniej znaczących szlachciców za przygotowywano w następujący sposób: kucharz spalił wiecheć słomy na węgiel (kiedy brakowało czystej, wyciągał brudną z buta), dodawał do tego łyżkę lub więcej miodu kwaszonego, dolał wedle potrzeby mocnego octu, zamieszał ze spaloną słomą, dosypał pieprzu i imbiru, dzięki czemu gęś stawała się czarna. Była to potrawa bardzo popularna w tamtych czasach i podawana podczas bankietów.
W tym zadaniu musisz zmienić wyrazy, które nie są zrozumiałe dla współczesnego czytelnika. Pamiętaj o tym, żeby zachować taki sam sens podanego tekstu.