ZA:
1. Uzyskuje się wyższe plony na mniejszej powierzchni, co ogranicza ilość miejsca potrzebnego na uprawę roślin.
2. Ograniczone użycie pestycydów – GM rośliny są bardziej odporne na szkodniki, dzięki czemu można używać mniej pestycydów. Jest to korzystne finansowo dla rolnika oraz dla środowiska.
3. Rośliny GM są bardziej odporne na ekstremalne warunki środowiska – susza czy wysokie temperatury. Dzięki temu mogą być uprawiane w krajach rozwijających się, co może zmniejszyć głód.
4. Zwiększenie zawartości składników odżywczych w pożywieniu – np. ryż wzbogacony o witaminę A w Afryce przyczynił się do zmniejszenia odsetku osób z awitaminozą.
PRZECIW:
1. Możliwość przedostania się organizmów GMO do środowiska. Osobniki takie mogą konkurować z gatunkami rodzimymi, krzyżować się i przekazywać sztucznie wprowadzone geny.
2. Wyprodukowanie organizmu GMO jest kosztowne i często okazuje się nieopłacalne.
3. Brak długofalowych badań na temat GMO. Pierwszy organizm GMO powstał w 1973 roku.
4. Sądzi się, że niektóre białka GMO mogą powodować reakcje alergiczne.
Powyższej odpowiedzi możesz udzielić, zapoznając się z treścią tekstu zamieszczonego w podręczniku oraz informacjami dostępnymi na stronie piorin.gov.pl.