A – cukier prosty
B – tłuszcz właściwy
C – nukleotyd
D – aminokwas
1) Cukier prosty (monosacharydy) – jego cząsteczki mają szkielet węglowy (od trzech do ośmiu atomów węgla), część cukrów prostych może występować w postaci łańcucha lub pierścienia, są słodkie w smaku i dobrze rozpuszczalne w wodzie (np. glukoza, fruktoza, galaktoza, ryboza, deoksyryboza).
2) Tłuszcz właściwy – pełni funkcję materiału zapasowego w nasionach roślin i tkankach zwierząt. Stanowi również warstwę termoizolacyjną i chroni przed urazami mechanicznymi.
3) Nukleotyd – buduje wiązania DNA i RNA. Pojedynczy nukleotyd zbudowany jest z: zasady azotowej, pięciowęglowego cukru i reszty kwasu fosforowego(V). Nukleotydy połączone są w długie nici wiązaniami fosfodiestrowymi.
4) Aminokwas – podstawowa jednostka tworząca białko. Zbudowany jest z atomu węgla, grupy karboksylowej, grupy aminowej oraz podstawnika. W białkach aminokwasy łączą się za pomocą wiązań peptydowych.