Przygotuj:
- 4 produkty spożywcze, które będziesz sprawdzać na obecność w nich skrobi (np. jogurt, śmietana, parówka, serek homogenizowany),
- płyn Lugola,
- zakraplacz.
Następnie każdy z produktów spożywczych połóż na osobnych szkiełkach zegarkowych, a następnie dzięki zakraplaczowi nanieść płynu Lugola. W przypadku produktów, w których znajduje się skrobia, pojawi się na nich granatowa barwa płynu Lugola.
Płyn Lugola, a bardziej zawarta w nim jodyna, barwi na granatowo pod wpływem skrobi. To właśnie dzięki niej możemy badać obecność skrobi. Musisz przygotować odpowiedni sprzęt oraz odczynniki (płyn Lugola, produkty spożywcze oraz szkiełka zegarkowe i zakraplacz), a następnie opisać jak wykonać doświadczenie, czyli w jakiej kolejności wykonać poszczególne kroki. Na sam koniec napisz o tym, gdzie pojawiło się granatowe zabarwienie, co świadczy o obecności skrobi.