Deficyt tlenowy w mięśniach, występuje, gdy tlen nie jest tak dostępny, jak być powinien. Mięśnie w takiej sytuacji nie otrzymują wystarczającej ilości tlenu, aby sprostać wymaganiom metabolicznym wynikającym z intensywnego wysiłku lub innych czynników (infekcja, choroby układu oddechowego). Jeśli tlenu zabraknie w mięśniach, energia wytwarzana jest w sposób beztlenowy poprzez proces fermentacji mlekowej – powstaje kwas mlekowy (jest on rozkładany po przywróceniu warunków tlenowych lub przekształcony w glukozę).
§ Gdy mięśnie pracują intensywnie, wzrasta ich zapotrzebowanie na tlen.
§ Jeśli dostępność tlenu jest ograniczona, na przykład w przypadku bardzo intensywnego wysiłku lub braku odpowiedniego dopływu tlenu do tkanek, może dojść do deficytu tlenowego.
§ W przypadku deficytu tlenowego w mięśniach organizm wytwarza energię w sposób beztlenowy poprzez proces fermentacji mlekowej. Powstały kwas mlekowy zostaje usunięty, jeśli warunki tlenowe są przywrócone – wtedy albo rozkłada się do wody i dwutlenku węgla, albo zostaje przetransportowany do wątroby i tam metabolizuje się do glukozy (glukoneogeneza).