Maksymalna rzędowość struktury kompleksu białek histonowych wynosi – IV, ponieważ tworzą ją 4 łańcuchy polipeptydowe: H2A, H2B, H3 i H4.
Sekwencja aminokwasów w białku, czyli struktura pierwszorzędowa, decyduje o strukturach wyższego rzędu, a zatem wpływa na pełnione przez białko funkcje i jego metabolizm. Zmiana nawet jednego aminokwasu na inny może zmienić ogólną strukturę białka, co spowoduje, że nie będzie ono pełniło swoich docelowych w danym miejscu organizmu funkcji. Struktura trzeciorzędowa i czwartorzędowa decydują o aktywności białka, która w wyniku denaturacji może zostać utracona. Strukturę czwartorzędową tworzą przynajmniej dwa łańcuchy polipeptydowe o ukształtowanej strukturze przestrzennej. Denaturację powodują różne czynniki jak: temperatura >40°C, promieniowanie UV, stężone kwasy i zasady, detergenty czy kationy metali ciężkich.