Do podstawowych klas hormonów roślinnych zalicza się auksyny, gibereliny, cytokininy, kwas abscysynowy i etylen.
Kwas indolilo-3-octowy należy do klasy auksyn, był to pierwszy odkryty fitohormon.
Auksyny wytwarzane są w wierzchołkach wzrostu pędów, młodych liściach, pąkach, kwiatach i owocach. Pobudzają one wzrost wydłużeniowy komórek, co pozwala na wzrost i ruchy organów rośliny, stymulują podziały komórkowe kambium, dzięki czemu widoczny jest przyrost łodygi i korzeni na grubość, hamują rozwój pąków bocznych pędu, stymulują powstawanie zawiązków korzeni bocznych i przybyszowych, są przyczyną powstawania tkanki przyrannej, owoców, jak i również hamują zrzucanie liści i owoców.
Gibereliny pobudzają wzrost wydłużeniowy komórek, stymulują podziały komórkowe kambium i zakwitanie niektórych gatunków, odpowiadają za powstawanie owoców.
Cytokininy pobudzają podziały komórkowe, odpowiadają za prawidłowy rozwój chloroplastów, współdziałają z auksynami, pobudzają rozwój pąków bocznych, a także przerywają spoczynek nasion i stymulują ich kiełkowanie.
Etylen pojawia się w starzejących się tkankach i powoduje powstawanie warstwy odcinającej w obrębie ogonków liściowych i szypułek owoców. Warstwa ta tworzy się jako efekt hydrolizy pektyn, które spajają ze sobą komórki roślinne. Efektem tego procesu jest opadanie owoców i liści.
Kwas abscysynowy pojawia się w pąkach spoczynkowych i starzejących się liściach oraz owocach. Powoduje on spoczynek pąków, hamowanie wzrostu pędów i przyspieszenie opadania liści oraz owoców.
Do fitohormonów zalicza się auksyny, gibereliny, cytokininy, kwas abscysynowy i etylen. Fitohormony są to drobnocząsteczkowe związki organiczne o zróżnicowanej budowie chemicznej. Mogą odpowiadać za pobudzanie lub hamowanie różnych procesów fizjologicznych.