Auksyny wytwarzane są w wierzchołkach wzrostu pędów, młodych liściach, pąkach, kwiatach i owocach. Pobudzają one wzrost wydłużeniowy komórek, co pozwala na wzrost i ruchy organów rośliny, stymulują podziały komórkowe kambium, dzięki czemu widoczny jest przyrost łodygi i korzeni na grubość, hamują rozwój pąków bocznych pędu, stymulują powstawanie zawiązków korzeni bocznych i przybyszowych, są przyczyną powstawania tkanki przyrannej, owoców, jak i również hamują zrzucanie liści i owoców.
Na działanie auksyn dużo bardziej wrażliwe są korzenie niż łodygi. Małe stężenie tych fitohormonów pobudza wzrost korzenia, natomiast większe stężenie działa hamująco. U łodygi jest natomiast odwrotnie, duże stężenie auksyn powoduje jej wzrost.
Do fitohormonów zalicza się auksyny, gibereliny, cytokininy, kwas abscysynowy i etylen. Fitohormony są to drobnocząsteczkowe związki organiczne o zróżnicowanej budowie chemicznej. Mogą odpowiadać za pobudzanie lub hamowanie różnych procesów fizjologicznych.