Jama ustna jest początkowym odcinkiem przewodu pokarmowego i zawiera język oraz zęby. Wyłożona jest błoną śluzową, która zawiera liczne gruczoły ślinowe i śluzowe. W niej zachodzi pierwszy etap trawienia, czyli obróbka mechaniczna, która polega na rozdrabnianiu, przeżuwaniu i zwilżaniu śliną. Do jamy ustnej uchodzą przewody trzech par ślinianek, wydzielają one ślinę, która zawiera amylazję ślinową, czyli enzym rozpoczynający trawienie cukrów w pokarmie.
Żołądek jest workowatym narządem, w którym pokarm zostaje wymieszany i rozpoczyna się proces trawienia. Żołądek jest wyścielony błoną śluzową zawierającą wiele gruczołów, które produkują sok żołądkowy. W skład soku żołądkowego wchodzi kwas solny oraz pepsynogen, który pod wpływem działania kwasu solnego zostaje uaktywniony do pepsyny, czyli enzymu trawiącego białka. Gruczoły żołądkowe produkują również śluz, który chroni błonę komórkową przed samostrawieniem.
Jelito cienkie jest najdłuższym odcinkiem przewodu pokarmowego, jego najważniejszą funkcją jest trawienie pokarmu oraz wchłanianie substancji odżywczych. Składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Dwunastnica stanowi początkową część jelita cienkiego i uchodzą do niej przewody wyprowadzające dwóch gruczołów trawiennych – wątroby i trzustki. W jelicie czczym i jelicie krętym zachodzi wchłanianie substancji odżywczych powstałych w wyniku trawienia. Występują w nich elementy, które zwiększają ich powierzchnię chłonną, zwane kosmkami jelitowymi, one z kolei pokryte są mikrokosmkami.
Trzustka wydziela do dwunastnicy sok trzustkowy, w którego skład wchodzą enzymy: amylaza trzustkowa, lipaza trzustkowa i trypsynogen. Amylaza trzustkowa jest enzymem zajmującym się trawieniem węglowodanów. Trypsynogen jest nieaktywną postacią enzymu, który przekształca się w aktywną formę trypsynę, która odpowiada za trawienie białek. Lipaza trzustkowa odpowiada za rozkład tłuszczów.