A. Wpływ temperatury na aktywność enzymów zawartych w owocach kiwi.
Problem badawczy to problem, który chcemy rozwiązać przeprowadzając doświadczenie. Powinien on być skonkretyzowany i uściślony, aby go wyznaczyć należy posiadać aktualną wiedzę o badanym temacie. Najlepiej przedstawić go w formie równoważnika zdania, ale może być również pytaniem. Wówczas powinno się ono zaczynać od słów: Dlaczego…?; W jaki sposób…?; Jaki wpływ ma… na…? ; Od czego zależy…? Natomiast należy unikać pytań zaczynających się od “czy”, ponieważ na nie po przeprowadzeniu doświadczenia najczęściej można odpowiedzieć jedynie “tak” lub “nie”.
Owoc kiwi zawiera enzym – aktynidynę, która jest enzymem trawiennym prowadzącym rozkład białek. Dzięki temu kiwi korzystnie wpływa na poprawne funkcjonowanie żołądka i jelit. Galaretka w swoim składzie zawiera składnik żelujący – żelatynę. Żelatyna jest białkiem rozpuszczalnym w wodzie (tworzy zol), a w odpowiednich warunkach tężeje i przechodzi w postać żelową. Enzym zawarty w kiwi powoduje rozkład białek – żelatyny znajdującej się w galaretce i tym samym uniemożliwia jej stężenie, w konsekwencji galaretka pozostaje w stanie płynnym.