Witamina |
Rola |
Skutki niedoboru |
Źródło |
Witamina B1 (tiamina) |
wspomaga proces wzrostu i prawidłową pracę serca, niezbędna w procesie utleniania węglowodanów i aminokwasów |
choroba beri-beri – zanik mięśni, utrata apetytu, zaburzenia psychiczne i obrzęk kończyn |
wątroba, mięso, drożdże, jaja, kiełki pszenicy, orzechy |
Witamina B2 (ryboflawina) |
bierze udział w procesie przemiany materii |
pogorszenie ostrości widzenia, pękanie błon śluzowych |
kiełki pszenicy, wątroba, ryby, mleko, brokuły, szpinak |
Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy) |
zapewnia prawidłową kondycję skóry i funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje poziom cholesterolu |
uczucie zmęczenia, depresja i zaburzenia pamięci |
wątroba, drób, ryby, produkty pełnoziarniste, warzywa zielone |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
wchodzi w skład koenzymu A, bierze udział w produkcji hormonów, poprawia pigmentację i wzrost włosów |
bóle i sztywnienie stawów, przedwczesna siwizna, pękanie skóry, |
wątroba, kiełki pszenicy, ryby, orzechy włosiem mleko, jaja |
Witamina B6 (pirydoksyna) |
jest koenzymem, niezbędna do produkcji hemoglobiny |
stany zapalne skóry, nadmierna pobudliwość, drgawki, depresja, niedokrwistość |
wątroba, drożdże, fasola, orzechy, soja, jaja, banany |
Witamina B7 (witamina H, biotyna) |
wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, hamuje aktywność gruczołów łojowych |
łojotok, podwyższenie poziomu cholesterolu |
drożdże, pomidory, soja, orzechy, wątroba |
Witamina B9 (kwas foliowy, witamina B11) |
prawidłowy rozwój układu nerwowego rozwijającego się płodu, |
zahamowanie wzrostu, niedokrwistość, problemy z pamięcią, bezsenność, uczucie zmęczenia i rozdrażnienia, anemia, niedobór u kobiet w ciąży zwiększa ryzyko urodzenia dziecka z wadami układu nerwowego |
warzywa zielone, drożdże, mleko, wątroba, bób |
Witamina B12 (kobalamina) |
niezbędna do produkcji czerwonych krwinek, poprawia pamięć i koncentrację |
zahamowanie produkcji czerwonych krwinek, anemia, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, zaburzenia wzrostu |
mięso, ryby, mleko, jaja, kiełki, wątroba |
Witamina C (kwas askorbinowy) |
przeciwutleniacz, zapobiega chorobom nowotworowym, niezbędna dla zachowania prawidłowego stanu kości, zębów i naczyń krwionośnych |
szkorbut, spadek odporności |
świeże owoce i warzywa, owoce cytrusowe, pietruszka, truskawki, porzeczki, kapusta |