A. ślinianki: wydziela ślinę, która nawilża pokarm oraz zawiera amylazę ślinową.
B. wątroba: wytwarza żółć, która rozbija krople tłuszczu na mniejsze.
C. trzustka: wydziela sok trzustkowy, czyli trypsynę, amylazę trzustkową, lipazę trzustkową.
Ślinianki – w organizmie człowieka występują trzy pary ślinianek – przyuszne, podżuchwowe i podjęzykowe, a ich przewody uchodzą do jamy ustnej. Są to gruczoły wydzielające ślinę, której zadaniem jest nawilżenie pokarmu, a także remineralizacja szkliwa oraz zwalczanie drobnoustrojów z jamy ustnej. Ponadto w jej skład wchodzi amylaza ślinowa, czyli enzym rozpoczynający trawienie cukrów w pokarmie.
Wątroba – jest największym gruczołem organizmu. Pełni funkcję magazynującą dla cukrów i tłuszczy oraz ochronną poprzez oczyszczanie krwi z substancji toksycznych. Ponadto wytwarza żółć, która jest gromadzona w pęcherzyku żółciowym i uwalniana do dwunastnicy w momencie pojawienia się pokarmu. Zadanie żółci polega na rozbijaniu porcji tłuszczu na mniejsze cząsteczki, co ułatwia ich rozkład przez enzymy trawienne trzustki.
Trzustka wydziela do dwunastnicy sok trzustkowy, w którego skład wchodzą enzymy: amylaza trzustkowa, lipaza trzustkowa i trypsynogen. Amylaza trzustkowa jest enzymem zajmującym się trawieniem węglowodanów. Trypsynogen jest nieaktywną postacią enzymu, który przekształca się w aktywną formę trypsynę, która odpowiada za trawienie białek. Lipaza trzustkowa odpowiada za rozkład tłuszczów.