A – 1. Unikanie kontaktu z krwią osoby zakażonej i przypadkowych kontaktów seksualnych.
B – 2. Unikanie palenia papierosów, jedzenie pokarmów z dużą ilością błonnika, utrzymywanie prawidłowej masy ciała, zdrowy tryb życia.
C – 4. Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych i przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania posiłków.
Wirusowe zapalenie wątroby (WZW) jest to choroba wirusowa wywoływana przez wirusy typu A (HAV), B (HBV) lub C (HCV). WZW typu A, nazywana “chorobą brudnych rąk”, występuje najczęściej u dzieci i młodzieży, a do zakażenia dochodzi drogą pokarmową poprzez spożycie skażonej wody lub żywności. WZW typu B przenoszona jest wyłącznie przez ludzi, poprzez krew oraz wydzieliny ludzkiego organizmu (drogą płciową). Do zarażenia wirusem najczęściej może dojść w szpitalu, ale także w salonach tatuażu, w gabinecie kosmetycznym. WZW typu C można się zarazić poprzez kontakt z krwią lub innymi wydzielinami osoby zakażonej (drogą płciową). Do zakażenia dochodzi najczęściej w szpitalach podczas pobierania krwi, zabiegów endoskopowych, czy transfuzji krwi.
Zatrucia pokarmowe – dochodzi do nich najczęściej poprzez spożycie pokarmu zakażonego bakteriami: salmonelli, gronkowca złocistego, laseczki jadu kiełbasianego lub wytwarzanymi przez nie toksynami. Aby uniknąć zatrucia należy przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków, gotować pokarm przed spożyciem oraz prawidłowo przechowywać produkty spożywcze.
Rak jelita grubego jest to nowotwór występujący w obrębie okrężnicy, odbytnicy oraz odbytu i bardzo często prowadzi do zgonu. Jego objawami są: krwawienie z układu pokarmowego, krew w kale, bóle brzucha, biegunki, zaparcia. Częstą przyczyną oprócz uwarunkowań genetycznych jest nieprawidłowa dieta oraz palenie papierosów.