Jest narządem w kształcie rury, która zaczyna się od gardła, a kończy w żołączku. Jego ściany są zaopatrzone w mięśnie.
Nazwa: przełyk.
Funkcja: transport pokarmu do żołądka.
Wewnętrzna powierzchnia tego narządu ma drobne wyrostki nazywane kosmkami. Okrywa je nabłonek, którego komórki są wyposażone w tzw. mikrokosmki. Wewnątrz każdego kosmka znajdują się naczynia krwionośne i limfatyczne.
Nazwa: jelito cienkie.
Funkcja: trawienie białek, cukrów i tłuszczy oraz wchłanianie produktów trawienia.
Jest to najszerszy odcinek przewodu pokarmowego. Wyścielająca go błona śluzowa zawiera liczne gruczoły produkujące sok, w którego skład wchodzą enzymy trawienne i kwas solny. W odcinku tym przez pewien czas może być gromadzony pokarm.
Nazwa: żołądek
Funkcja: częściowe trawienie białek.
Jest końcową częścią układu pokarmowego. Błona śluzowa tego narządu zawiera liczne gruczoły i jest pozbawiona kosmków. Jego ostatni odcinek to odbytnica zakończona otworem odbytowym.
Nazwa: jelito grube.
Funkcja: wchłanianie wody i formowanie się kału.
Przełyk jest odcinkiem przewodu pokarmowego łączącym gardło z żołądkiem. Dzięki mięśniom znajdującym się w przełyku, ich skoordynowanych i rytmicznych skurczom pokarm przesuwa się do żołądka.
Żołądek jest workowatym narządem, w którym pokarm zostaje wymieszany i rozpoczyna się proces trawienia. Żołądek jest wyścielony błoną śluzową zawierającą wiele gruczołów, które produkują sok żołądkowy. W skład soku żołądkowego wchodzi kwas solny oraz pepsynogen, który pod wpływem działania kwasu solnego zostaje uaktywniony do pepsyny, czyli enzymu trawiącego białka. Gruczoły żołądkowe produkują również śluz, który chroni błonę komórkową przed samostrawieniem.
Jelito cienkie jest najdłuższym odcinkiem przewodu pokarmowego, jego najważniejszą funkcją jest trawienie pokarmu oraz wchłanianie substancji odżywczych. Składa się z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego i jelita krętego. Dwunastnica stanowi początkową część jelita cienkiego i uchodzą do niej przewody wyprowadzające dwóch gruczołów trawiennych – wątroby i trzustki. W jelicie czczym i jelicie krętym zachodzi wchłanianie substancji odżywczych powstałych w wyniku trawienia. Występują w nich elementy, które zwiększają ich powierzchnię chłonną, zwane kosmkami jelitowymi, one z kolei pokryte są mikrokosmkami.
Jelito grube składa się z trzech części: kątnicy (zwane jelitem ślepym), okrężnicy i odbytnicy. W jelicie grubym występuje bogata flora bakteryjna, która prowadzi rozkład, na drodze fermentacji, niestrawionych pozostałości węglowodanów, białek i tłuszczy. Ponadto w jelicie zachodzi wchłanianie wody oraz formowanie kału, który dalej jest wydalany przez odbyt.