Chlorella jest to jednokomórkowa, zielona alga występująca w zbiornikach słodkowodnych. Ze względu na swoje właściwości jest zaliczana do superżywności. Alga ta jest bogatym źródłem substancji odżywczych takich, jak: witaminy (z grupy B, A, C i E), mikroelementy (żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor, selen i jod), aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasów nukleinowych. Jej spożycie zaleca się weganom i wegetarianom, a także osobom odchudzającym się. Chlorella wspomaga działanie układu odpornościowego człowieka, poprzez stymulację produkcji białych krwinek. Ma również działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran. Chlorella wykazuje właściwości detoksykujące, a mianowicie wiąże i usuwa z organizmu szkodliwe substancje takie, jak: toksyny, metale ciężkie, alkohol, a także inne szkodliwe substancje zanieczyszczające środowisko.