Obserwacje:
W probówce pierwszej pojawiło się granatowe zabarwienia, natomiast w probówce drugiej płyn Lugola nie zmienił zabawienia – pozostał brązowy.
Problem badawczy: Wpływ enzymów trawiennych zawartych w ślinie na skrobię.
Hipoteza badawcza: Enzymy trawienne zawarte w ślinie rozkładają skrobię.
1. Roztwór w probówce z próbą kontrolną ma kolor granatowy, natomiast roztwór w probówce z próbą badawczą – brązowo-żółto-czerwony.
2. Po zakończeniu doświadczenia skrobia znajduje się w probówce, w której umieszczono próbę kontrolną.
3. Ślina powoduje rozkład skrobi. W ślinie zawarta jest amylaza – enzym trawienny, który rozkłada cukry.
Hipoteza badawcza stanowi przypuszczenie lub domysł, który ma na celu wyjaśnienie pewnych zdarzeń lub faktów. Próba kontrolna to obiekt doświadczenia, który nie jest poddawany działaniu wybranego czynnika, a służący do porównania z próbą badawczą w celu wyciągnięcia wniosków w zakresie analizowanego problemu badawczego.