Kwas w żołądku to kwas solny (HCl). Aby zneutralizować nadmiar kwasu w żołądku, musimy zastosować związki o właściwościach zasadowych, czyli:
b) wodorowęglan sodu NaHCO3
NaHCO3 + HCl → NaCl + CO2 + H2O
NaHCO3 – sól pochodząca od mocnej zasady (NaOH) i słabego kwasu (H2CO3)
c) wodorotlenek magnezu Mg(OH)2
Mg(OH)2 + 2HCl → MgCl2 + 2H2O
Mg(OH)2 – mocna zasada
e) węglan wapnia CaCO3
CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + CO2 + H2O
CaCO3 – sól pochodząca od mocnej zasady (Ca(OH)2) i słabego kwasu (H2CO3)
Jako środki neutralizujące nadmiar kwasu w żołądku stosuje się związki magnezu i glinu o właściwościach zasadowych.
a) chlorek sodu NaCl – sól obojętna, powstała na skutek reakcji mocnej zasady z mocnym kwasem.
d) siarczan(VI) wapnia CaSO4 – sól obojętna, powstała na skutek reakcji mocnej zasady z mocnym kwasem.