Podobieństwa w budowie i właściwościach włókien celulozowych (bawełna) i białkowych (wełna):
· włókna celulozowe i białkowe są mocne i wytrzymałe,
· włókna celulozowe i białkowe są ułożone równolegle,
· włókna celulozowe i białkowe dobrze wchłaniają wodę.
Różnice w budowie i właściwościach włókien celulozowych (bawełna) i białkowych (wełna):
· włókna celulozowe mają pochodzenie roślinne, włókna białkowe – pochodzenie zwierzęce,
· włókna celulozowe są zbudowane z celulozy, włókna białkowe z białek,
· włókna celulozowe są połączone wiązaniami wodorowymi, włókna białkowe są połączone wiązaniami hydrofobowymi i mostkami disiarczkowymi,
· włókna białkowe można wykryć za pomocą reakcji ksantoproteinowej.
Głównym składnikiem włókien pochodzenia roślinnego – bawełnianych, lnianych, konopnych i innych – jest celuloza, Włókna celulozowe są wytrzymałe mechanicznie, dobrze wchłaniają wodę, są odporne na pranie w podwyższonej temperaturze w alkalicznych roztworach wodnych detergentów. Są także palne.
Włókna naturalne pochodzenia zwierzęcego są zbudowane z cząsteczek białek. W skład wełny wchodzi głównie keratyna-białko, o długich cząsteczkach polipeptydowych, które wiążą się ze sobą poprzecznie wiązaniami hydrofobowymi i disiarczkowymi. Włókna białkowe są higroskopijne i palne. Podczas palenia się tych włókien wydziela się nieprzyjemny zapach przypalanego mleka. Włókna białkowe można rozpoznać za pomocą reakcji ksantoproteinowej.