Ślina wydzielana przez ślinianki zawiera enzym zwany amylazą ślinową, która rozkłada skrobię (cukier złożony) na prostsze związki. Wydzielany przez gruczoły ściany żołądka kwas solnystanowi część soku żołądkowego. Kwas pełni kilka funkcji: odkaża połknięty pokarm, powoduje pęcznienie białek, reguluje pracę mięśni żołądka i uaktywnia enzym nazywany pepsyną. Enzymy wydzielane do dwunastnicy przez trzustkę i gruczoły ściany dwunastnicy stanowią sok trzustkowy. W przygotowaniu tłuszczów do trawienia bierze udział żółć wydzielana przez wątrobę. Z niestrawionych resztek pokarmowych są odciągane woda i sole mineralne, które przechodzą do krwi. Dzięki licznie występującym w jelicie grubym bakteriomresztki ulegają fermentacji i gniciu. Tworzy się kał, który jest usuwany z organizmu przez odbyt.
Skreślono: migdałki, białka, octowy, trypsyną, wątrobowy, trzustkę, witaminy, wirusom, cewkę.
Enzymy to cząsteczki białkowe, które przyspieszają reakcje chemiczne, ale same nie ulegają przemianom. Działają jak katalizatory. Amylaza ślinowa jest enzymem, które występuje w ludzkiej ślinie i odpowiada za trawienie węglowodanów w jamie ustnej.