| Produkty zawierające głównie składniki: | |||
| Dostarczające energii, czyli | Pełniące funkcje budulcowe i regulacyjne, czyli | ||
| Cukry | Tłuszcze | Białka | Witaminy i sole mineralne |
| słodka bułka | olej | jajka | jabłko |
| białe pieczywo | szynka | mleko | papryka |
| słodkie rurki | jajka | wędlina | mandarynki |
| czekoladki | kiełbasa | ser żółty | pomidor |
Składnikami pokarmowymi w żywności są cukry, białka, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Każdy produkt zawiera charakterystyczne dla siebie składniki pokarmowe. Gdy w diecie występuje za mało witamin i soli mineralnych możemy mieć do czynienia z problemami z koncentracją, wysuszoną i wiotką skórą, pogorszoną odpornością, osłabieniem włosów i paznokci. Aby uniknąć powyższych problemów należy spożywać dietę zróżnicowaną, aby dostarczać organizmowi różnych składników.