1.Mycie owoców i warzyw przed spożywaniem.
2.Mycie rąk przed każdym posiłkiem.
3.Należy sprawdzać daty ważności na produktach spożywczych.
4.Należy utrzymywać czystość powierzchni, na których przygotowywane są posiłki.
5.Przygotowane posiłki przechowywać należy w lodówce.
6.Zepsutą żywność należy wyrzucić w całości.
7.Należy używać bezpieczną wodę do mycia produktów, najlepiej wodę z butelki.
8.Nie należy zamrażać tego samego produktu dwa razy.
9.Zamrożone produkty należy rozmrażać zanurzając je w wodzie.
10.Należy chronić przygotowane posiłki przed dostępem do zwierząt.
Prawidłowe przechowywanie oraz przygotowywanie żywności jest bardzo ważne, ponieważ chroni przed powstaniem chorób układu pokarmowego. Niewłaściwe przechowywanie żywności doprowadza do jej przedwczesnego zepsucia, co może objawiać się zatruciem pokarmowym.